Firul de Par

Firul de par si structura lui

Cresterea unui nou fir de par incepe de la folicul. Foliculul are o structura asemanatoare unui sac situat imediat sub piele. Fiecare folicul contine un vas de sange care aduce oxigen si nutrientii necesari procesului de crestere.

Atasate de foliculul de par se gasesc glande cunoscute sub numele de glande sebacee. Aceste glande produc sebum sau grasime pentru lubrefiere si sunt situate peste tot pe suprafata pielii, cu exceptia palmelor, talpilor si buzelor.

Numarul de glande sebacee determina desimea parului crescut in zona respectiva si, cu cat vor fi mai multe glande, cu atat mai des va fi parul.

Firul de par

Firul de par este compus din proteine si keratina. Aceste proteine puternice dau la firul de par structura si apartin aceleiasi categorii ca materialul pe care-l gasim in unghiile de la maini si picioare. Fiecare fir de par este compus din trei straturi care constituie structura firului. Stratul interior este denumit medula. Acest strat este prezent doar in firele groase de par.Stratul mediu al firului de par este numit cortex. Cortexul este responsabil de textura si culoare la firul de par si furnizeaza cea mai mare parte a rezistentei unui fir de par. Stratul exterior ese numit cuticula. Acest strat este foarte subtire si incolor, fiind resposabil cu protejarea celorlalte straturi ale firului de par. Acesta este stratul cel mai afectat de tratamente capilare, expunere si poluare.

Pastrarea sanatatii la firul de par

Pentru ca parul si foliculii sa asigure un process de crestere normal, structura parului trebuie sa fie protejata si mentinuta intr-o stare de sanatate. Sunt foarte multe elemente care pot deteriora structura firului de par si o pot face casanta, avand ca rezultat ”spargerea” firului (varfuri despicate) si pierderea parului. Iata cateva din cele mai frecvente pericole pentru parul dumneavoastra:

  • Chimicalele—vopseaua de par, decolorantii si substantele pentru permanent pot deteriora grav structura parului, avand ca rezultat caderea parului sau un par cu aspect nesanatos.
  • Expunerea—expunerea indelungata la soare sau caldura (inclusiv aparatele pentru uscat parul sau indreptarea acestuia) poate deteriora parul. .
  • O dieta improprie—insuficienta hrana sanatoasa, consumul insuficient de apa, pot intrerupe functia foliculului ceea ce va duce la o crestere anormala a parului sau chiar caderea acestuia.
  • Tratamente—exista multe tratamente (cel mai frecvent ne referim la chimioterapie) care pot avea efectul devastator de rupere a celulei din structura firului de par si pot cauza pierderea acestuia.

Intelegand structura parului, vom sti sa ingrijim mai bine firul de par si vom preveni mai usor pierderile anormale sau premature ale parului.