Informatii despre Alopecie

Alopecia este denumirea medicala pentru pierderea parului. Exista mai multe forme de alopecie si fiecare tip afecteaza in mod diferit organismul. Totusi majoritatea formelor de alopecie au aceeasi cauza. Se crede ca alopecia este cauzata de o reactie a sistemului imunitar al organismului. In aceasta boala, sistemul imunitar al corpului ataca in mod anormal foliculii parului si cauzeaza intreruperea cresterii acestuia. In functie de formele de alopecie avute, aceasta pierdere a parului poate fi temporara sau permanenta.

Printre alte cauze ale alopeciei se numara ranirile, bolile, chimioterapia, tensiunile la radacina parului.

Tipuri de Alopecie

Cea mai cunoscuta forma de alopecie este alopecia androgenetica, denumita la barbati si chelire. Acest tip de pierdere a parului este ereditar, afecteaza si barbatii si femeile si se observa la inceput printr-o rarire a parului in frunte sau in crestetul capului. Pierderea in acest caz a parului este aproape intotdeauna definitiva.

Al doilea tip de alopecie frecvent intalnita este alopecia de tractiune. Aceasta stare de pierdere a parului e cauzata de o excesiva tragere sau rasucire a firului de par la radacina sa. Acest tip de alopecie este observat de obicei la femei care prefera o coafura foarte stransa, cum ar fi impletirea parului in cozi. In acest caz, pierderea parului depinde de directia cozii impletite sau a coafurii si se observa in punctul coafurii in care parul este cel mai strans legat. Dupa o perioada mai mare, alopecia de tractiune poate afecta foliculii parului si poate duce la o pierdere permanenta a parului.

Alte doua tipuri de pierdere temporara a parului, anagen effluvium si telogen effluvium sunt deasemeni alte doua forme mai frecvente de alopecie. Anagen effluvium este pierderea parului cauzata de chimioterapie sau radioterapie folosita in tratarea cancerului. In acest tip de alopecie parul cazut va incepe sa creasca cam dupa 6 luni de la terminarea tratamentului.

Telogen effluvium e caracterizata in general printr-o rarire a parului. Aceasta pierdere a parului poate avea multe cauze care duc la o cadere excesiva a parului. Odata ce cauza este inlaturata, suportul parului pierdut revine la normal si un nou par creste la fel ca inainte.

Alte forme de Alopecie

Exista alte 6 forme de alopecie care duc la caderea parului. Alopecia areata este o boala care duce la caderea parului in toate zonele de pe suprafata corpului. Aceasta pierdere a parului este de obicei caracterizata de aparitia ei sub forma de petece. Alopecia totalis este caracterizata de o pierdere totala a parului de pe scalp. Alopecia universalis este termenul folosit pentru o pierdere totala a parului de pe intregul corp. Alopecia barbae e o boala care afecteaza doar barbatii, constand intr-o pierdere a parului facial. Alopecia mucinosa este pierderea parului si formarea unor pete colorate pe piele. Si in final, scarring alopecia, este un tip de alopecie care lasa cicatrice acolo unde s-a produs caderea parului.

Alte informatii despre un tratament alopecie sau diferite informatii despre caderea parului sau despre un tratament impotriva caderii parului puteti afla citind articolele de pe siteul nostru.